Medische Encyclopedie – Vivaldi Apotheek – Lisse

Vivaldi Apotheek

Vivaldistraat 29 2162 AA Lisse Tel:0252 417 301

Medische Encyclopedie

Inhoud

Vleesboom

Wat is vleesboom?

Een vleesboom is soort bal van spiercellen en bindweefsel. Deze groeit in de spierlaag van de baarmoeder.

Een vleesboom kan aan de binnenkant, in de wand of aan de buitenkant van de baarmoeder zitten. 

Een vleesboom kan klein blijven of heel langzaam groeien. 
Soms kan een vleesboom groeien tot een gewicht van een kilo. 

Vleesbomen komen veel voor: bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom. 

Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn.

In deze situaties kunnen vleesbomen ook groter worden:

 • Als u zwanger bent. Dat komt door veranderingen in hormonen.
  Na de zwangerschap worden ze weer kleiner.
 • Bij sommige behandelingen met hormonen, zoals tegen klachten in de overgang. 

Na de overgang worden ze meestal kleiner. U heeft dan namelijk minder vrouwelijke hormonen. 

Vleesbomen zijn geen kanker. De kans dat ze kanker worden is heel klein.

Vleesbomen geven meestal geen problemen om zwanger te worden.
Ook tijdens een zwangerschap geven ze meestal geen problemen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij pati├źnten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Hypothalamushormonen
Hypothalamushormonen verminderen de aanmaak van de geslachtshormonen oestrogeen en progestageen. Hierdoor wordt de vleesboom kleiner, waardoor deze veiliger is weg te halen. Bovendien is er tijdens de operatie minder bloedverlies. Voorbeelden zijn gosereline, leuproreline, nafareline en triptoreline.

Ulipristal
Ulipristal is een vrouwelijke hormoon, die ongeveer een zelfde werking heeft als het natuurlijke progesteron. Progesteron speelt samen met oestrogeenhormonen een rol in de menstruatiecyclus. Ulipristal zorgt ervoor dat de vleesboom kleiner wordt, waardoor deze veiliger is weg te halen. Bovendien is er tijdens de operatie minder bloedverlies.

Terug naar overzicht