Medische Encyclopedie – Vivaldi Apotheek – Lisse

Vivaldi Apotheek

Vivaldistraat 29 2162 AA Lisse Tel:0252 417 301

Medische Encyclopedie

Inhoud

Voortdurende hik

Wat is voortdurende hik?

Als u de hikt heeft, komt dit door het middenrif.

Het middenrif is een grote spier die tussen de longen en de buik zit. Als deze spier opeens samentrekt, wordt de spier korter. Op dat moment hikt u.

Meestal begint het hikken als de maag voor korte tijd wat groter is. Dit kan gebeuren in de volgende situaties:

 • U heeft te snel gegeten of gedronken.
 • U heeft niet goed op uw eten gekauwd.
 • U heeft een drank met koolzuur gedronken.
 • U heeft alcohol gedronken.

Sommige mensen hebben vaker de hik dan anderen. We weten niet waarom dat zo is.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Als u de hik heeft, is dat niet erg. Het gaat vaak weer vanzelf over. U hoeft daar niets voor te doen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel uw huisarts voor een afspraak als 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen:

 • Het hikken duurt lang (uren tot een dag) en houdt niet vanzelf op.
 • U heeft vaak de hik. 

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Baclofen
Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Hoe baclofen werkt bij hik, is niet bekend.

Anti-epileptica 
Anti-epileptica worden soms bij langdurige hik gebruikt. Ze worden soms alleen gebruikt, en soms samen met baclofen. Hoe anti-epileptica werken bij hik, is niet bekend. Voorbeelden zijn gabapentine, pregabaline en valproïnezuur.

Klassieke antipsychotica
Klassieke antipsychotica verminderen in de hersenen het effect van de van nature voorkomende stof dopamine. Klassieke antipsychotica worden soms gebruikt bij langdurige hik. Hoe klassieke antipsychotica werken bij hik, is niet bekend. Een voorbeeld is chloorpromazine.

Amitriptyline
Amitriptyline wordt gebruikt bij verschillende klachten en aandoeningen. Bijvoorbeeld depressies, zenuwpijn, bedplassen en hoofdpijn. Soms wordt het ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe amitriptyline werkt bij hik, is niet bekend.

Metoclopramide
Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Hoe metoclopramide werkt bij hik, is niet bekend.

Nifedipine
Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Als alternatief kan nifedipine gebruikt worden. Hoe nifedipine werkt bij hik, is niet bekend.

Nimodipine
Bij hik die heel lang duurt, en die niet vanzelf overgaat, worden soms medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt eerst baclofen geprobeerd. Als alternatief kan nimodipine gebruikt worden. Hoe nimodipine werkt bij hik, is niet bekend.

Sertraline
Sertraline is een Serotonineheropnameremmer, ook wel SSRI genoemd. SSRI’s regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof. Sertraline wordt soms ook gebruikt bij langdurige hik. Hoe sertraline werkt bij hik, is niet bekend.

Terug naar overzicht