Medische Encyclopedie – Vivaldi Apotheek – Lisse

Vivaldi Apotheek

Vivaldistraat 29 2162 AA Lisse Tel:0252 417 301

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Ziekte van Bechterew

Inhoud

Ziekte van Bechterew

Wat is ziekte van bechterew?

Bij axiale spondyloartritis zijn gewrichten in je rug en bekken ontstoken. Vooral de gewrichten tussen je onderrug en je bekken. Artsen noemen dit de SI-gewrichten.
Ook andere gewrichten kunnen ontstoken zijn. Meestal bij je enkels en knieën. Soms in je vingers of tenen.

Door de ontstekingen kan je rug steeds stijver worden. Hierdoor gaat bewegen steeds moeilijker. Als je rug door de ontstekingen erg stijf is geworden, heet dat de ziekte van Bechterew.

De ziekte ontstaat meestal heel langzaam en begint voordat je 40 bent.

Bij axiale spondyloartritis maakt je afweer antistoffen tegen de cellen van je eigen lichaam. Hierdoor krijg je een ontsteking in je gewrichten. Hoe dit precies komt, weten we niet.

Waarschijnlijk is het voor een deel erfelijk. In sommige families komt de ziekte meer voor.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel de reumatoloog als je bij axiale spondyloartritis 1 of meer van deze klachten krijgt:

 • Je krijgt steeds meer last van pijn en stijfheid in je rug.
 • Je krijgt last van dikke, pijnlijke vingers of tenen.
 • Een gewricht wordt dik en pijnlijk.
 • Een pees wordt dik en pijnlijk, vooral de achillespees (tussen kuitspier en hiel).
 • Je hebt last van bijwerkingen van de medicijnen.

Bel je huisarts als je bij axiale spondyloartritis 1 of meer van deze klachten krijgt:

 • een rood, pijnlijk oog
 • plekken op je huid die schilferen en rood kunnen zijn
 • diarree, buikpijn of bloed bij je poep

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, ibuprofen, indometacine, meloxicam, naproxen, piroxicam.

DMARD’s (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs)
DMARD’s zijn middelen die ontstekingen afremmen. Ze worden onder andere gebruikt om bij de ziekte van Bechterew de gewrichtsontsteking op de lange termijn te verminderen. Hierdoor heeft u minder last van pijn en kunt u zich beter bewegen. Het duurt een aantal maanden voordat deze middelen effect hebben. Hoe de werking precies tot stand komt is nog niet bekend. Voorbeelden zijn adalimumab, etanercept, infliximab, secukinumab, sulfasalazine, tofacitinib en upadacitinib.

Terug naar overzicht