Medische Encyclopedie – Vivaldi Apotheek – Lisse

Vivaldi Apotheek

Vivaldistraat 29 2162 AA Lisse Tel:0252 417 301

Medische Encyclopedie

Inhoud

Verslaving

Wat is verslaving?

Bijna iedereen gebruikt wel eens middelen als alcohol, koffie of tabak, omdat dat lekker is, prettig voelt of ontspanning geeft. Zolang dit gebruik matig is, is er weinig aan de hand.

Als u bij herhaling meer gebruikt dan u zich voornam, als u voortdurend drang hebt om te gebruiken, of als u gebruikt om problemen te verlichten, kan er sprake zijn van verslaving.

U kunt verslaafd zijn aan middelen (alcohol, drugs, tabak), maar ook aan een handeling, bijvoorbeeld gokken, seks, internet, tv-kijken of eten.

Verslaving leidt tot geestelijke afhankelijkheid en vaak ook tot lichamelijke afhankelijkheid. Hierdoor ontstaan onthoudingsverschijnselen bij stoppen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Het belangrijkste is dat u bereid bent te stoppen. Behandeling is soms moeilijk, maar wel mogelijk. Praat over uw verslaving met familie of vrienden, of neem contact op met uw huisarts.

Kijk voor meer informatie naar Alcohol: Verandering overwegen, Minderen of stoppen, Volhouden en Roken: Overwegen, Voorbereiden, Adviezen en hulpmiddelen en Als u gestopt bent, op www.thuisarts.nl.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Middelen voor behandeling onthoudingsverschijnselen
Wanneer u stopt met een middel treden er vaak ontwenningsverschijnselen op, het kan gaan om verschijnselen als humeur, angst, zweten, misselijkheid en braken. Om deze klachten te behandelen, worden verschillende geneesmiddelen gegeven. Voorbeelden zijn benzodiazepinen, bupropion, clonidine, nicotine en vitamine B1 (zie alcoholontwenning, rookverslaving).

Morfineachtige pijnstillers
Morfineachtige pijnstillers, verminderen de ontwenningsverschijnselen die optreden bij het stoppen met opiaten zoals heroïne. Deze middelen zorgen voor het uitblijven van de 'roes' of 'kick', zodat u kunt wennen aan de afwezigheid hiervan. Door de dosering geleidelijk te verlagen, kunt u uiteindelijk helemaal ontwennen. Voorbeelden zijn buprenorfine en methadon.

Ontwenningsmiddelen
Deze geneesmiddelen zorgen ervoor dat de behoefte aan alcohol of opiaten, zoals heroïne en morfine afneemt. Meestal wordt er na de ontwenningskuur met deze middelen gestart, om terugval te voorkomen. Voorbeelden zijn acamprosaat, baclofen, disulfiram, naltrexon en nalmefeen.

Terug naar overzicht